“Zoveel bezoekers heb ik niet, en ik heb helemaal geen interessante data zoals persoonsgegevens e.d. in mijn website staan.”

Als hostingbedrijf merken wij iedere dag achter de schermen dat de digitale wereld zijn onschuld ver achter zich heeft gelaten. Regelmatig nemen onze klanten kennis van berichten over de steeds groter wordende hoeveelheden spam of merken ze dat ze tijdelijk niet met iDeal kunnen betalen. Kortgeleden waren zelfs grote delen van het land verstoken van de belangrijkste diensten van KPN. Even geen televisiekijken nota bene!

Hoe kan dat nu is een veelgehoorde vraag.

“Wat bezielt die lui toch om onze online wereld zo te verpesten” is een veelgehoorde klacht.

Toch kan men zich beter voorstellen dat bedrijven als ING of KPN worden aangevallen want daar is zoveel te halen. Vaak moeten we ook uitleggen waarom websites worden gehackt. En zeker die onbelangrijke website van henzelf.  “Zoveel bezoekers heb ik nu ook weer niet, en ik heb helemaal geen interessante data zoals persoonsgegevens e.d. in mijn website staan.” denken onze klanten dan.

Het aardige is dat het hackers niet uitmaakt hoeveel bezoekers een site heeft. Sterker nog, websites die niet vaak worden bezocht willen ze graag vinden want die worden vaak niet of slecht onderhouden. Ook het doel of de content van de site is van ondergeschikt belang. Wat wel belangrijk is, of jouw site een beveiligingslek heeft, een achterdeurtje. Ze kunnen dan gemakkelijk naar binnen en hun snode plannen uitvoeren. Zwakke plekken zijn er altijd in software. Leveranciers van die software zijn er vaak als de kippen bij om dat lek te dichten. Het is dus zaak om zowel site en plug-ins te updaten en het is weer eventjes veilig.

Doe je die update niet, dan zullen hackers jouw webruimte binnendringen. Ze vervuilen jouw webruimte dan door 1 of meerdere bestanden te plaatsen of bestaande bestanden te wijzigen. Die bestanden gaan dan taken uitvoeren. Een favoriete bezigheid is dan om spam te versturen. 100 duizenden mails per dag kunnen vanaf 1 domein verstuurd worden. Jouw domein dus. Het e-mailadres eindigt dan op jouwdomeinnaam.nl. Een tweede toepassing is het aanvallen van andere websites met het doel om ze uit de lucht te halen. Ze hebben daar een netwerk aan websites voor nodig en jouw webruimte is dan ook aanwezig in dat netwerk.

Vervelende is dat je het niet altijd ziet aan jouw website maar dat je dat pas merkt als hij uit de lucht is of je geen mail meer ontvangt of als je bericht krijgt van ons dat we de site tijdelijk hebben moeten afsluiten. 

Dan is het nog niet altijd te laat. Vaak is je website nog op te schonen, maar er zijn soms hardnekkige gevallen waar dat helaas niet meer mogelijk is en je de hele website opnieuw op moet bouwen. Omdat voorkomen beter is dan genezen voeren wij de updates voor onze onderhoudsklanten met grote regelmaat uit.

Voor hen in ieder geval een gerust gevoel dat de kans op een hack daardoor minimaal is!